Sportvoeding advies van Powerbar

Het lijkt zo eenvoudig, je trekt je kleding aan, pakt je hardloopschoenen en gaat van start. Toch moet jouw lichaam hard werken om deze prestaties te leveren. Een gezond eetpatroon, dat is aangepast aan je persoonlijke behoeften, is een goede basis. Samen met een goede sportvoedingsstrategie VOOR, TIJDENS en NA de training/wedstrijd haal je het maximale uit jezelf.

Uitvoering
De drie belangrijkste uitgangspunten van een sportvoedingsstrategie voor duursporters zijn:

  • VOOR: Hydratatie – Voldoende vocht in jouw lichaam
  • TIJDENS: Energie – Genoeg brandstof voor jouw spieren
  • NA: Herstel – Aanvulling van de juiste voedingstoffen om jouw spieren te laten herstellen

Hydratatie
Uitdroging (gebrek aan water in het lichaam) is één van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij het sporten. Jouw fysieke en mentale prestaties kunnen verminderen wanneer meer dan 2-3% van het lichaamsgewicht aan vocht verloren gaat.

Drie eenvoudige stappen om je hydratatieniveau te optimaliseren:

  • Begin altijd goed gehydrateerd aan de training of wedstrijd
  • Drink tijdens het hardlopen met regelmatige tussenpozen
  • Rehydrateer wanneer je klaar bent met hardlopen om sneller te herstellen

Om goed te hydrateren is het aan te raden om een isotone sportdrank te drinken, zoals Powerbar Isoactive. Dit is een isotone sportdrank, die snel wordt opgenomen in je bloed. Door de snelle levering van koolhydraten en het hoge mineralengehalte is Powerbar Isoactive de ideale sportdrank tijdens inspanning.

Energie
Lichamelijke activiteit vereist energie. Hoe intenser (hogere snelheden) of langer de duur van de activiteit, des te hoger de verbruikte hoeveelheid energie. Koolhydraten zijn de primaire en snelste brandstof voor uithoudingsactiviteiten. Naarmate de bloedsuikerspiegel daalt kan een lage bloedsuikerspiegel optreden. Dit kan zorgen voor verminderde mentale alertheid en concentratievermogen. Vul tijdens de KPMG Lentemarathon 2023 jouw energie aan met een Powerbar Energize reep of PowerGel Shots.

Herstel
Na de inspanning is herstel van cruciaal belang. Het is belangrijk dat jouw lichaam meteen na het sporten de juiste voedingsstoffen geeft.
Zo snel mogelijk na de training/wedstrijd moet het lichaam worden voorzien van een combinatie van koolhydraten en eiwitten, naast voldoende vocht. Als je niet in gelegenheid bent om te eten, probeer dan een hersteldrank of een proteïnereep.

Advies
Het lichaam heeft samengevat het volgende nodig:

  • Koolhydraten om de glycogeenvoorraden aan te vullen
  • Hoogwaardige eiwitten om het beschadigde spierweefsel te herstellen en om nieuw spierweefsel te bouwen
  • Vocht en elektrolyten (vooral natrium) voor efficiënte hydratie.

Het is sterk aan te bevelen om te trainen met de sportvoeding, die jij ook gaat gebruiken tijdens de KPMG Lentemarathon 2023. Het advies is om gemiddeld iets meer dan 60 gram koolhydraten per uur in te nemen. Het is belangrijk om vanaf de start goed te blijven aanvullen. Als je pas vanaf het 2e of 3e uur begint, ben je al te laat!

Probeer een vast patroon aan te houden; plan bij voorkeur een inname- moment iedere 20 á 30 minuten. Merk je tijdens de training/wedstrijd dat je meer behoefte hebt aan energie, dan kun je dit aanvullen tot 90 gram koolhydraten per uur. Dit kun je het makkelijkst doen door bijvoorbeeld een halve bidon meer Powerbar Isoactive te drinken. Wees er zeker van dat je niet meer dan 90 gram koolhydraten per uur in neemt!

Goed advies ontvangen en sportvoeding aanschaffen?
Bezoek jouw lokale hardloopwinkel of kijk op www.nutrisense.nl en voorzie jezelf van goed advies en
de juiste sportvoeding om goed voorbereid van start te gaan op de KPMG Lentemarathon 2023.

Enthousiast? Er zijn nog enkele plekken over op alle afstanden! Ben jij erbij op 19 maart? Scoor nog snel je deelname: schrijf je in via deze link!