Erik Folbert loopt 12 marathons, in 12 maanden voor het goede doel!

Erik Folbert loopt 12 marathons, in 12 maanden voor het goede doel!

Ontdek het inspirerende verhaal van Erik Folbert, de man uit Ternaard die dit jaar de uitdaging aangaat om elke maand een marathon te lopen in elke provincie van Nederland, en dat allemaal voor het goede doel.

Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Erik Folbert. Ik ben nu nog 41 jaar, maar ik verwacht dit jaar 42 te worden. Ik woon samen met mijn vrouw en 3 zoons in Ternaard, dat is een klein dorpje helemaal boven in Friesland aan de Waddenzee. Mijn grote hobby is hardlopen en vandaar dat ik mij ook inzet voor deze voor deze actie.

Welke actie heb je opgezet voor spieren voor spieren?
Ik ben iemand die graag hardloopt, Ik heb ook wel altijd wat uitdaging nodig om te blijven hardlopen en in 2024 word ik 42 jaar. 42 is voor hardlopers toch wel een beetje een heilig getal omdat de marathon ook 42 km is. Daardoor ben ik eigenlijk op het idee gekomen dat ik in 2024 iets met de marathon wilde gaan doen. Ik heb al meerdere keren een marathon gelopen dus één marathon in een jaar lopen was voor mij niet echt een hele grote uitdaging. Daarbij koesterde ik altijd al de wens om in elke provincie van Nederland ooit een marathon te lopen. Dus besloot ik beide ideeën te combineren. Ik ga dit jaar elke maand een marathon lopen in één van de 12 provincies van Nederland. Daar heb ik een goed doel aan gekoppeld. Zo heb ik dit jaar een hele mooie uitdaging voor mezelf en zet ik me tegelijkertijd in voor kinderen.

Jij zet je in voor Spieren voor Spieren, heb je zelf een speciale band met dit goede doel?
Een speciale band zou ik het niet noemen maar de filosofie van Spieren voor Spieren spreekt mij heel erg aan. Zij willen mensen in beweging krijgen om hun gezonde spieren in te zetten voor kinderen met een met een spierziekte. Ze kunnen het geld heel goed gebruiken. In Nederland zijn er 20.000 kinderen met een spierziekte en elkaar weer krijgen zo’n 200 tot 250 ouders te horen dat hun kind een ernstige spierziekte heeft. Spieren voor Spieren zet zich in voor deze kinderen en hun gezinnen vanuit hun centra in onder andere Utrecht en Nijmegen waar ze ook behandelingen en onderzoeken verrichten. Voor mij was het daarom een mooie combinatie omdat ik ook echt mijn spieren nu ga inzetten voor kinderen met een spierziekte.

Hoe loopt de goede doelen actie tot nu toe?
In januari heb ik mijn eerste marathon gedaan, eind februari heb ik alweer mijn tweede gelopen. Tot nu toe loopt het hartstikke goed. Van tevoren had ik niet echt een idee hoeveel geld je nou binnen zou kunnen halen. Dus vandaar dat ik mijn doel op € 2.024 had gezet. Maar ik zit nu al op bijna €1.500!

Hoe was jouw eerste marathon?
Mijn eerste marathon die ik liep was in Eindhoven, alweer een tijdje geleden, in 2012 is dat geweest. Die liep ik eigenlijk vrij goed, het was een marathon volgens het boekje waarbij ik echt een vlak tempo kon aanhouden. Het tweede deel was ook bijna even snel als het eerste deel! In de jaren daarop heb ik altijd wel een of twee marathons in het jaar gelopen, met wisselend succes. Soms ging ik wat te hard van stapel, soms waren de weersomstandigheden slecht waardoor het zwaarder was en mezelf tegenkwam maar ik heb inmiddels wel genoeg ervaring op de marathon. Mijn gekste marathon heb ik misschien wel gelopen in de coronaperiode. Door gebrek aan wedstrijden besloot ik om in de nacht dat de wintertijd in zou gaan een marathon te lopen. 7 rondes van 6 kilometer rondom mijn woonplaats. Ik deed er 3 uur en 5 minuten over maar omdat de klok een uur achteruitging was ik 2 uur en 5 minuten later weer thuis, helaas werd dit record niet goedgekeurd.

Hoe ben je hoe ben je bij de KPMG Lentemarathon terecht gekomen?
Ik had een plan gemaakt om in elke provincie sowieso één marathon te lopen in elke maand. Dan ga je zoeken naar leuke marathons. Het was sowieso wel een hele puzzel om daar uit te komen. In Noord-Holland had ik de marathon van Amsterdam al eens eerder gelopen dus bij voorkeur wilde ik die niet nog een keer lopen en toen zag ik de KPMG Lentemarathon voorbijkomen. Het lijkt me ook een hele mooie marathon om te doen vandaar dat ik daarvoor gekozen heb!

Hoe bereid je je voor op de Lentemarathon als je er 12 in een jaar moet lopen?
Drie weken voor de Lentemarathon loop in Zuid-Holland een wedstrijd van 50km, dus tussen beide wedstrijden door is het met name rusten en hersteltrainingen doen om zo fit mogelijk weer aan de start te kunnen staan voor de Lentemarathon. Als het lichaam goed voelt dan train ik wat meer op snelheid dus wat meer tempo lopen, want de lange duurlopen loop ik wel genoeg tijdens al die marathons.

Heb je nog specifieke doelen voor de KPMG Lentemarathon?
Ik wil uiteraard finishen maar ook gewoon genieten van de omgeving en gewoon lekker constant lopen. Ik loop in elke provincie een marathon en elke provincie heeft zijn eigen natuur en omgeving en daar wil ik ook gewoon zoveel mogelijk van meekrijgen. Ik heb heel veel zin om de Lentemarathon te lopen want het parcours loopt door het Amsterdamse Bos en langs de Amstel, dat lijken me hele mooie stukken om te gaan lopen.

Zijn er ook nog specifieke atleten die jou inspireren?
Ik heb niet echt specifieke atleten. Maar als je topsporters hebt die gewoon met heel veel passie, toewijding en doorzettingsvermogen hun sport beoefenen, dan heb ik daar wel echt begrip voor en haal ik daar zeker inspiratie uit. Dus vaak zijn het echt sportmomenten in plaats van alleen de persoon die mij inspireren.

Bijvoorbeeld het WK atletiek vorig jaar. De eerste dag had je daar zowel Sifan Hassan als Femke Bol die daar een paar meter voor de finish vielen en de gouden medaille in rook zagen opgaan. Gedurende het toernooi wisten ze weer op te bloeien. Sifan Hassan heeft nog een zilveren medaille gewonnen en o.a. Femke Bol goud op de estafette met een fantastische race. Vanuit derde positie iedereen voorbij sprinten en toch nog goud voor Nederland halen! Ik kan daar wel echt van genieten dat ze na een tegenslag toch nog veel sterker terugkomen dan je gedachte had.

Zou je zelf nog wat willen delen met andere hardlopers?
Geniet vooral van je hobby! Ik denk dat dat wel het belangrijkste is en hardlopen kan bijna altijd en overal wel, dus trek je schoenen aan en ga de deur uit, zoek een mooi parcours uit en geniet ervan. Het maakt dan niet eens uit hoe ver of hoe snel je loopt als je er maar gewoon van geniet.

Wil jij alles lezen over Erik, al zijn avonturen blijven volgen en wellicht het goede doel wil steunen. Bekijk dan Erik zijn actiepagina: https://www.sportenvoorspieren.nl/fundraisers/erik-folbert

 

 

Zevenheuvelentrail 56 km