Interview Nonna: de Lentemarathon voor hoop op genezen MS

Nonna kreeg 14 jaar geleden de diagnose MS. Middels de Amstelveen Lentemarathon wil zij geld opbrengen voor een dure, alternatieve behandelmethode, die haar leven en dat van haar naasten volledig kan veranderen.

Veertien jaar geleden begon voor Nonna een nieuwe fase in haar leven, eentje die zij nooit had willen beginnen. Na een MRI kreeg zij de diagnose MS en die veranderde haar leven volledig. Nonna heeft met een alternatieve behandelmethode toekomstperspectief, maar daarmee gaat een enorm bedrag gemoeid. Op zondag 19 maart 2023 loopt Nonna de 10km van de Lentemarathon Amstelveen, met het doel de afstand in haar buitengewone situatie uit te lopen. Wij spraken haar over haar verhaal tot dit moment en hoe haar voorbereiding gaat.

Kun je ons iets vertellen over de historie van jouw MS?

Het begon in 2008 toen ik een wat slaperig gevoel kreeg in mijn wangen. Daarvoor ben ik naar de huisarts gegaan, maar die vertelde me dat het niets was. Dus met dat gevoel ben ik weer huiswaarts gekeerd.

Een tijd later verspreidde dat gevoel zich naar mijn rechterbeen en toen wist ik wel dat er iets mis was. Ik heb een MRI-scan laten doen en toen kwam daar dan toch de diagnose MS uit.

Ik heb toen allerlei medicijnen geprobeerd, met wisselende effecten, maar over het algemeen werden de klachten wel onderdrukt.

Op dit moment kan ik heel veel dingen nog wel, maar ik kan ook heel veel dingen niet. En daar wil ik van af. Er is een behandeling mogelijk, alleen daarvoor moet ik naar Mexico. Daar komt natuurlijk wel een enorm bedrag bij kijken. En dat is waar ik nu deze actie voor opgezet heb.

Hoe kwam je op het idee om de Lentemarathon jouw sponsorloop te maken?

Ik heb het idee van een lotgenoot. Deze gaf mij het idee om dit bedrag te verzamelen door middel van een sponsorloop, waar ik maar al te graag “ja” op zei. Dus zo geschiedde. Ik heb nu een pagina opgezet waar mensen mij kunnen steunen en ben vol aan het trainen voor de Lentemarathon.

Welke afstand wil je gaan lopen en hoe gaat het voorbereiden?

Ik wil de 10 kilometer gaan lopen en ik ben daar al voor aan het trainen. Deze week heb ik 9 kilometer uitgelopen, wat een enorme overwinning was voor mijzelf en waardoor ik nu nog meer vertrouwen heb dat het me gaat lukken. Maar in mijn situatie blijft het altijd een beetje hopen dat het op de dag zelf ook goedkomt. Op dit moment wil ik drie keer per week trainen, maar in de praktijk komt dat vaker uit op één, hooguit tweemaal, omdat meer mij niet lukt.

Waar kunnen mensen heen om jou te ondersteunen?

Via mijn GoFundMe-pagina kunnen mensen doneren richting mijn doel. Met het doelbedrag kan ik mijn behandeling funderen en kan ik een einde maken aan deze al 14 jaar durende ziekte die zo’n invloed heeft op mijzelf, mijn dochtertje, verloofde en de rest van mijn omgeving.