Interview met Kevin Nicola: ‘onder de 3:15u tijdens de 2024 editie is mijn doel’

Uitdagingen, Ambities en Inspiratie

In gesprek met Kevin Nicola, een gepassioneerde hardloper en personal trainer uit Ossendrecht, die tijdens de corona-periode de liefde voor hardlopen heeft ontdekt. Hij streeft zijn ambitie na om tijdens de KPMG Lentemarathon onder de 3 uur en 15 minuten te lopen.

Kun je jezelf voorstellen? En hoe ben je bij de Lentemarathon terechtgekomen?
Natuurlijk, ik ben Kevin Nicola, 34 jaar oud, woonachtig in Ossendrecht. Sinds een half jaar verloofd en vader van Jax, bijna 2,5 jaar oud. Ik werk als personal trainer in Hoogerheide en ben online bezig met een missie om hardlopen leuk en toegankelijk te maken. De Lentemarathon is nieuw voor mij; ik zocht naar een vroeg evenement om me voor te bereiden op meerdere marathons voor de zomer en deze paste perfect in mijn schema.

Heb je al ervaring met marathons, en zo ja, kun je daar wat over vertellen?
Ja, ik heb twee marathons gelopen. Mijn eerste marathon ging verrassend goed, ik had geen verwachtingen en hoopte vooral dat ik hem kon uitlopen. In oktober deed ik mijn tweede marathon, die ging een stuk zwaarder. Ik had minder getraind en kreeg de gehele laatste 17km kramp. Ik wist dat het kon gebeuren maar dat was een wat minder leuke ervaring. Het was vooral een mentale grote overwinning omdat ik hem wel heb uitgelopen.

Hoe bereid je je momenteel voor op de Lentemarathon?
Momenteel loop ik 4 tot 5 keer per week, met 80% van mijn runs op rustiger tempo, in zone 2, om mijn uithoudingsvermogen te verbeteren. Daartussen probeer ik zowel intervaltrainingen als progressieve runs te doen zodat ik ook in de andere zones train om op snelheid te komen.

Lukken die trainingen momenteel hoe je het voor ogen hebt?
Het gaat best wel goed, ik geloof wel dat niet 100% van je trainingen goed kunnen gaan. Ik hou altijd in gedachten dat één-derde van je work-outs volgens plan gaan, één-derde gaan wat moeizamer en één-derde gaat heel slecht of lukken niet. Maar voor nu ben ik tevreden hoe het gaat.

Heb je specifieke uitdagingen voor de Lentemarathon en welke strategieën wil je gebruiken?
Mijn ambitieuze doel is om de marathon in minder dan 3 uur en 15 minuten te lopen, een half uur sneller dan mijn beste tijd ooit. De grootste uitdaging is het vasthouden van dat tempo. Ik wil een negatieve split lopen, waarbij mijn tweede helft sneller is dan de eerste, dus ik moet oppassen dat ik mijzelf niet kapot loop omdat het tempo misschien dus toch te hoog ligt. Maar ik geloof dat als ik iets heel graag wil het ook moet lukken.

Wat zijn je toekomstplannen na de Lentemarathon op het gebied van hardlopen?
Mijn eerste marathon was om mezelf uit te dagen, een mentale drempel over te gaan om iets te doen wat ik nooit had verwacht wat ik zou doen. Eind volgend jaar overweeg ik samen met een vriend, die in Groningen woont, van mijn woonplaats Ossendrecht, naar zijn Groningen te rennen. Dat is ongeveer 300km, we willen dat in een week doen. Je loopt dan bijna 7 marathons in 7 dagen, hier kan ik weer een grens opzoeken.

Zijn er specifieke atleten die jou inspireren?
Zeker! Amerikaanse atleten zoals Nick Bare, Matt Choi en Jeremy Miller inspireren me. Dat zijn ook hardlopers die begonnen met hardlopen als een persoonlijke uitdaging en proberen nu het hardloopvirus te verspreiden via social media. Dat probeer ik nu ook in Nederland te doen.

Hoe deel je jouw passie voor hardlopen op sociale media?
Ik wil hardlopen leuk en toegankelijk maken voor iedereen. Op mijn sociale media, @coachkevinnicola, deel ik video’s voor beginners die van de bank naar hun eerste 5 km willen trainen. Daarnaast geef ik inzicht in mijn eigen traject naar diverse evenementen en deel ik algemene tips voor zowel snelheid als uithoudingsvermogen.

Hoe combineer je jouw passie voor hardlopen met je werk als personal trainer?
Planning is essentieel. Ik werk in de gym vaak ‘s ochtends en ’s avonds dus ik heb overdag tijd om te trainen. Ik probeer video’s voor mijn social media van tevoren op te nemen, daarnaast doe ik ook aan online coaching. Het is een deel van mijn werk.

Wat zou je willen delen met andere hardlopers?
Luister naar je lichaam, vertrouw in het proces en heb geduld. Ik denk dat hardlopen niet iets is wat snel gaat, het is een proces over de jaren heen. Het is een stukje discipline en consistentie dus gewoon vol blijven houden!

unnamed